Jan.01

De gekte voorbij

Het is zaterdagochtend 18 februari 2017 halfelf in de anders zo rustige Zijlstraat in het centrum van Spijkenisse, vlak naast de Dorpskerk en achter de markt van Spijkenisse. Het straatje wordt ineens het middelpunt van de aarde.

Van alle kanten komen steeds meer mannen en vrouwen aanlopen. Zij zijn beladen met pennen, blocnotes, fototoestellen, filmcamera’s en microfoons aan lange stokken. De dames en heren met een perskaart mogen een afgesloten stukje van de straat (het persvak) in. De anderen moeten erbuiten blijven staan.

Containers op de straat
In de verte zetten vrachtwagens van Reinis hun enorme containers dwars in de 2e Heulbrugstraat, zodat het doorgaande verkeer er gewoon niet langs kan. Politievoertuigen staan inmiddels voor alle ingangen van de markt. Een dame op een scootmobiel en een heer met rollator kunnen tot hun verbazing gewoon de markt niet op of af. Verbaasde marktgangers vragen: “Wat er toch aan de hand?” Als ze horen wat er staat te gebeuren keren ze massaal om. “Mij niet gezien hier!” Is de algemene reactie. Politieagenten, politieagenten, politieagenten overal. Zelfs agenten in burger dragen hun wapen opvallend zichtbaar.

Gespannen
De sfeer wordt gespannen als het tegen elven loopt. Geert Wilders komt plotseling vanuit de wijk ‘De Staalmeesters’ aanlopen. Agenten waarmee het publiek vrolijk stond te kletsen, worden zichtbaar erg zenuwachtig en schreeuwen allerlei commando’s door elkaar en beginnen zelfs tegen de belangstellenden te duwen. Maar dat wordt niet geaccepteerd. Wildersfans en demonstranten staan gemoedelijk tussen elkaar en drommen gezamenlijk steeds verder naar voren.

Fleur Agema
De nummer twee van de partij staat al zeker een kwartier bij het hek van het persvak gezellig met iedereen te babbelen. Zij verwelkomt de lijsttrekker en ze lopen, omgeven door zeker 20 agenten, het persvak in. Daar wordt zelfs Wilders bijna platgedrukt door de zeker honderd journalisten, die in wekelijk alle talen, iets van hem willen. Camera’s worden steeds hoger opgetild en daarboven hangt een zwerm van microfoons. Na een paar minuten wil iedereen toch in de richting van de markt.

Doel niet bereikt
Alleen jammer voor Weert Wilders. Hij zal deze zaterdag niet eens in de buurt van de marktkramen komen. “Het is wel jammer,” zegt de stroopwafel verkoper. “Want ik wil wel een paar heerlijke, warme stoopwafels verkopen!” Ondertussen trekken en duwen de politieagenten achter de karren en kramen van de marktkoopmannen. De belangstellenden die juist hun lijstrekker willen begroeten, komen achter een haag van pers en agenten in de verdrukking. Ondertussen proberen fotografen hun plaatjes te schieten en willen reporters alleen maar vragen stellen.

Normaal?
De fans van Wilders krijgen nauwelijks of geen kans om zelfs maar in de buurt van hun idool te komen. En de idool zelf doet net alsof het allemaal heel normaal is. De optocht komt op het voetpad vlak voor het zorghotel ‘De Vier ambachten’ terecht en schuifelt steeds een beetje naar voren. Het lukt zowaar een paar fans om door het cordon heen te breken om iets te roepen, zoals: “Wilders For President!” of ze willen alleen een selfie samen met hun idool maken. De kudde komt zo tot bij de ingang van het gebouw, maar de markt wordt niet bereikt. Sterker nog; op die markt is er eigenlijk helemaal geen belangstelling. Dan stokt het. Een paar agenten vinden het eigenlijk wel welletjes. Dus wordt er rechtsomkeert gemaakt. De snelheid is nu aanmerkelijk hoger. Wilders wordt in zijn auto geschoven en weg is alles. De rust is razendsnel weergekeerd. Het hoofddoel: flyers uitdelen op de markt is volledig mislukt. Sommigen zijn toch tevreden: “We hebben zijn haar wel gezien! zegt er een, nogal cynisch.
Plaats een reactie

Comment