Jun.06

De Koning flitst voorbij

De Koning flitst voorbij

Er hangt een licht gespannen sfeer in de haven van het oude vestingstadje Hellevoetsluis. Het gonst overal; “Wanneer komen de koning en de koningin voorbij? Want ik moet een goed plekje hebben en alles moet er dan wel tiptop bij staan!”

Overal lopen groepjes mensen met spullen in de hand, al dan niet verkleed in oude klederdracht, maar vooral voorzien van spullen tegen wind en de gestaag vallende regen. Helaas: het laatste dagje van de kennismakings veldtocht van het koningspaar door Nederland gaat letterlijk in het water vallen. Alle historische en agrarische opstellingen zien er niet fraai meer uit door de straffe wind, die recht op de kop van de haven en het Zuidfront staat. Alles wordt zo goed mogelijk beredderd. Bewoners verschijnen op balkons, belangstellenden zoeken een plekje aan het water en er wordt getuurd.

Varen

Ja hoor! Aardig op tijd komen er diverse donkerblauwe bussen en limousines aangereden. politieagenten met platte petten kijken wat gespannen, ‘stillen’ lopen af en en aan en wantrouwend kijken ze in het rond. De 5 burgemeesters van het eiland staan klaar en bij het Droogdok Jan Blanken gaat het gezelschap aan boord van de historische mijnenveger MS Bernisse. Maar ja, zij is een oud, houten ‘brikkie’ en die heeft het een beetje moeilijk met sturen, als er harde wind staat. Dus moet de gang er een beetje ingezet worden. De koning en zijn illustere gezelschap vinden een hoog, maar niet droog, plekje en de scheepsmotoren moeten flink werken. Het officiële gezelschap flitst voorbij aan alle stevig ingepakte invaliden, kinderen, gepensioneerden, koren, orkesten en historische panorama’s op de kade. Het schip is al voorbij, voordat de harmonie heeft kunnen spelen, de kinderen hebben kunnen zingen en de onderdanen hebben kunnen zwaaien.

Koud en nat

De Bernisse gaat even het ruime sop van het Haringvliet op en iedereen op het Zuidfront ziet de boot op flinke afstand voorbij varen. Het aanleggen gaat perfect, de bemanning rilt in hun smetteloos, witte overhemden. Ook de burgemeesters staan te kleumen op het bovendek, zo koud hebben ze het. Maar niet de koning en de koningin! Zij zwaaien onvermoeibaar en doen net of het 30 graden is. Nog even op de kade langs een paar keurig opgestelde scholen en dan hup de bus in! Op naar de volgende bestemming. De burgemeesters staan op de kade even de pers te woord en ze trillen na van de spanning en de kou. Dan door de nog steeds vallende regen gauw terug naar huis. Het flitsbezoek van Willem-Alexander en Maxima is weer voorbij. Inpakken alle natte spullen dus maar en vooral nagenieten van de Koninklijke visite.
Plaats een reactie

Comment