Sep.12

Een intiem concert in Brielle

jos-van-oost-1Een vrijdagavond in het Brestheater in het pittoreske Den Briel. Het lijkt in de foyer wel een invasie van Spijkenissers, want het dubbelconcert dat Jos van Oost en de Amerikaanse gitarist Terence Hansen geven, wordt vooral bezocht door vrienden, kennissen en (oud) collega’s van de oud-onderwijzer Jos van Oost.

Het gebabbel is dus niet van de lucht, sterker nog, vlak voor het optreden gaan de gesprekken in de zaal gewoon door. De artiesten en het publiek babbelen ook gewoon wat met elkaar. De sympathieke presentator Jan Hoogendoorn geeft, later dan gepland, aan dat het eerste deel van het dubbelconcert nu toch echt moet beginnen. Dus zoekt eenieder een plekje in de zaal of op het toneel. Jos en zijn band spelen een selectie van zijn nieuwe dubbel-cd die hij aan het eind van dit intieme concert officieel zal overhandigen. Markant feit is wel dat Jos, in zijn vele jaren als artiest, pas na 20 jaar zijn tweede geheel eigengemaakte cd zal uitbrengen.

Trans-Atlantische samenwerking

In het afgelopen jaar zijn de nummers op 2 cd ‘s gekomen. Daarbij werd volop gebruik gemaakt van het internet om opnamen uit te wisselen. Het werd een echt trans-Atlantisch project, Terence Hansen stuurde zo zijn gitaarpartijen op en Jos mengde dat weer in zijn gespeelde en gezongen partijen. De cd werd geproduceerd door Richard Heijerman, die naast alle drums ook: piano, vibrafoon, marimba en orgel voor zijn rekening nam. Kees van Proosdij op de bas, Sjoerd Beunder op cello en bas en natuurlijk Terence Hansen op onmogelijke gitaren met virtuoze arrangementen.

Ontstaan

De Spijkenisser onderwijzer Jos van Oost mocht op een gegeven moment al zijn vrije dagen opsparen. jos-an-iz-geetarHij deed het graag en in 2004 ging hij samen met zijn vrouw op sabbatical. Maandenlang trokken zij samen in een gehuurde camper door Amerika, een oude jeugddroom van Jos. Daar werd de liefde voor het land, maar vooral voor de muziek steeds sterker. Die eerste reis smaakte naar meer, dus gingen ze samen bijna jaarlijks weer terug. Gedurende de reizen trad hij overal op, schreef meer dan 20 nummers, roadsongs, songs over ontmoetingen met gitaristen, gitaarbouwers, aparte mensen, die zo anders, origineel waren, dat het wel een indruk achter moesten te laten. Jos en Anita hebben in de afgelopen jaren 150.000 km door 47 Staten van de USA gereden. Dat deden ze steeds met een 25 jaar oude campervan met de toepasselijke naam The GetAway Van.

Officieel

Na zijn mooie concert komt het officiële gedeelte. Jos vraagt Cathy Pemberton en Maartje van Proosdij op het toneel. Cathy heeft de teksten, die Jos tijdens zijn vele reizen door Amerika op zijn website plaatste, vertaald tot mooie songteksten. jos-van-oost-1-1Maartje (links) ontwierp de hoezen. Daarbij maakte zij dankbaar gebruik van de foto’s die Anita op de vele reizen maakte. Dan komen de cd’s tevoorschijn en een mooi bos bloemen en is er even tijd voor een officiële foto.

Deel twee

Na de pauze, waarin de gesprekken van voor het concert gewoon doorgingen, mocht Terence Hansen op zijn vreemdsoortige gitaren aan de slag. Hij deed dat met zichtbaar veel plezier. Een kleine wisseling in het begeleidende combo en de virtuoze klanken van de vreemd gebouwde akoestische en elektrische gitaren van Terence vulden het goed gevulde Brestheater. Aan het eind van deze bijzondere avond werd het even heel druk op de Groene Kruisweg. Alle Spijkenissers moesten weer (in colonne) naar de andere kant van het eiland.
Plaats een reactie

Comment