Jan.01

Genieten in de Beeldentuin van Heenvliet

De beeldentuin, die nu voor de 24e keer rond de pinksterdagen in Heenvliet door de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt wordt georganiseerd, staat er weer perfect bij. Gedurende de komende drie weken is er fraaie kunst rondom de ruïne Ravesteyn op het gelijknamige landgoed te bewonderen. De beeldentuin is op donderdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur te bezoeken.

Entree

Aan de Korte Welleweg in Heenvliet staat Pedita, een groot kunstwerk van Martien Hendriks. Zij staat trots bij de ingang van de beeldentuin en wijst alle gasten de weg. Zelf mag ze niet naar binnen, want ze is ‘een beetje’ te zwaar. Zij weegt ‘slechts’ 6.000 kilo en aan afvallen doet ze zeker niet.

De Voorbereiding

De Stichting heeft het weer prima voor elkaar! De beeldentuin commissie heeft kunstwerken van 24 kunstenaars geselecteerd, die allemaal een fraaie plek in de tuin hebben gevonden. Al valt het dit jaar wel op, dat veel werk in natuurlijke kleuren is. Echte kleurigheid in de werken ontbreekt een beetje. “De 6 koppie commissie heeft inmiddels een lange lijst van kunstenaars, waarvan het werk in aanmerking komt om geëxposeerd te worden,” zegt commissielid José Goris. “Direct na de vakantieperiode begint het weer te kriebelen. We komen bij elkaar, noteren nieuwe namen van kunstenaars op de lijst. Dan trekken we het land in, om werk te ‘scouten’. Daar zijn we maanden mee bezig. Dan moeten er keuzes gemaakt worden: Welke werken en waar in de tuin? Waar komt het kunstwerk het best tot zijn recht?” In de weken voor Pinksteren wordt het echt spannend. Jose Goris daarover: ”Dan komen er weer ander problemen en vragen naar voren. Krijgen we de werken op tijd op de goede plek? Wat is er voor nodig om het ook daar te krijgen? Dankzij de hulp van veel vrijwilligers en bedrijven uit het dorp lukt het iedere keer weer. Ondertussen denken we wel al stiekem aan de jubileum editie volgend jaar.”

De tuin

Niet alleen de beeldentuin commissie, ook de eigenaar van het 6 ha tellende landgoed, Ambachtsheer Gijs Lamaison van den Berg is, samen met zijn rentmeester Elmar de Ruyter, weken extra hard bezig om de tuin in topconditie te krijgen. “Maar dat moet het hele jaar door, zegt de vriendelijke Ambachtsheer. “Want de tuin rond de Ruïne Ravesteyn vraagt veel aandacht en werk. We zijn er dagelijks in bezig, ook omdat de tuin op een aantal zaterdagen voor het publiek geopend is. Heel regelmatig komen bruidsparen om er hun foto’s te laten maken en ook verhuren we gedeelten van de tuin aan gezelschappen en bedrijven, die er een evenement of bbq laten plaatsvinden.

De Ruïne

Op het landgoed staat de Ruïne van een machtig donjon, dat in eigendom was van de Heeren van Heenvliet. Het jaar 1572 betekende het einde voor het slot, want de watergeuzen staken het in brand, waarna het niet meer is herbouwd. De gemeente Bernisse kocht de ruïne van de familie voor het enorme bedrag van 1 euro. Gijs Lamaison van den Berg: “Het onderhoud was gewoon niet meer op te brengen.” Door de aankoop is ruïne sinds 2004 eigendom van de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt. Voorzitter Wim Busink: “Ik kondigde het vorig jaar al een beetje aan, maar door subsidie problemen is het plan vertraagd. Maar het komt er echt: een uniek valhek, dat ooit in de poort van de Ruïne hing, wordt weer geplaatst. De huidige brug heeft zijn beste tijd gehad. We gaan de brug niet verlengen, maar wel een stuk breder maken en aan beide kanten komt een reling. Dat is voor de vele bezoekers een veiliger idee.

Appartement

Het Ambachtsherenhuis van het landgoed staat aan de Markt. Het was ooit de residentie van de Heeren van Heenvliet. Maar het is nu in particulier bezit van de familie Lamaison van den Berg. “Mijn opa kocht het pand als vakantiewoning. Een gedeelte van het huis is het nu weer. We hebben een deel van de bovenverdieping verbouwd tot een luxe appartement, dat per week gehuurd kan worden.”
Plaats een reactie

Comment