Jan.01

Heimwee naar de ruimte

Heimwee naar de ruimte

Dat liet astronaut André Kuipers duidelijk blijken tijdens de inspiratiebijeenkomst die de Rabobank VPR voor de 22e keer in theater ‘De Stoep’ in Spijkenisse organiseerde.De avond was ongetwijfeld de beste van de afgelopen jaren, want nog nooit was er zoveel belangstelling voor de bijeenkomst. Niet minder dan 800 belangstellenden hadden zich ingeschreven. De organiseerde bank moest zelfs op de avond een tweetal voorstellingen plannen, want zoveel geïnteresseerde ondernemers passen niet in één keer in het theater.

Presentatie

De inspiratiebijeenkomst werd gepresenteerd door Pernille La Lau en Cees Vingerling. Zij kondigden in het ‘voorprogramma’ René Boender aan, die als een wervelwind over het podium raasde. In een rap tempo signaleerde hij de nieuwste ontwikkelingen in het zakenleven. Maar het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de lezing van André Kuipers. Op ontspannen en prettige wijze nam hij zijn gehoor mee met zijn spectaculaire ruimtevlucht. Met prachtige beelden op de achtergrond en een humoristische uitleg, hield hij de aandacht van alle ondernemers lang vast.

De ruimte in

Zoals bij zoveel zaken, is de voorbereiding van de spectaculaire ruimtevlucht net zo bijzonder. Die begon eigenlijk al toen de jonge arts André Kuipers in 1985 solliciteerde bij de ESA in Noordwijk naar de baan van ruimtevaarder. Tot zijn grote vreugde, werd hij uit vele kandidaten uitgekozen. Jaren later zweefde al een keer een paar dagen door de ruimte, maar vorig jaar was hij ruim een half jaar van huis en haard. De voorbereiding van die vlucht duurde meer dan twee jaar; waarbij hij in trainingscentra op diverse plekken in de hele wereld alle facetten moest trainen voor de lange vlucht. Kuipers miste tijdens zijn lange missie in de ruimte de natuur om zich heen en bijna vanzelfsprekend zijn gezin. Even naar buiten astappen zat er niet in. Maar dat weerhoudt hem er niet van om, als hij weer gevraagd wordt, direct weer te trainen voor een nieuw verblijf in het ruimteschip ISS. In alles wat hij vertelde en liet zien, klonk zijn verlangen door om weer gewichtloos te zijn.

Verlangen

Dat verlangen naar het ruimtestation werd ook een geïllustreerd door de vele korte filmpjes, foto’s en time-lapse opnamen van de wereld bij dag en nacht, waar hij in ongeveer anderhalf uur om heen vloog. Hij heeft dus vele malen de zon op en onder zien gaan. Voorlopig zit een volgende vlucht er nog niet in. André Kuipers heeft nu een andere missie op aarde en vooral in Nederland op zich genomen: hij wil de jeugd ervan overtuigen, dat zij bij hun beroepskeuze voor de techniek en ruimtevaart moeten kiezen. Daarom reist hij nu vele scholen in instellingen af om zijn verhaal te doen Daarnaast houdt hij overal, waar het maar kan, lezingen.
Plaats een reactie

Comment