Sep.03

Het kleinste winkeltje weer open

Het kleinste winkeltje weer open

Het winkeltje van de gezusters Mak aan de Spijkenisser Voorstraat was vele jaren gesloten, maar er is heel goed nieuws. Komende zaterdag wordt het winkeltje officieel door burgemeester Salet heropend.

Nadat de zusters Mak met hun nering gestopt zijn, is er eigenlijk niets in het winkeltje veranderd. Dat blijft in principe zo, want het winkeltje wordt nu beheerd door de Stichting winkel Mak. Een paar vrijwilligers hebben in de afgelopen weken het pand flink onderhanden genomen. De voorgevel is flink gerenoveerd en de winkelruit en de voordeur zijn vervangen en mooi groen geschilderd. Ook de winkel wordt flink opgekapt, een groot deel van de inventaris blijft wel behouden. De kisten en schappen worden gevuld met streekproducten en verse (vergeten) groenten. Zorgboer Ab Bouman van de zorgboerderij ‘Moed en Vertrouwen’ gaat samen met één van zijn medewerkers die producten verkopen. “Dat worden verse groenten uit de eigen tuin en ook vergeten groenten. We denken ook andere producten; zoals imkerhoning. Biologische producten verkopen we al op de weekmarkt, dus die zullen niet in het winkeltje te koop zijn,” zegt boer Ab. “Maar we staan wel open voor alle suggesties van de klanten. Daarom hebben we al een formuliertje klaarliggen om de ideeën te noteren.”

Open

De winkel gaat op donderdagmiddag en avond open. Dan zal Ab Bouman zeker in de winkel te vinden zijn. Het ziet er ook naar uit dat de winkel op vrijdagmiddag opengaat. Dan zullen mensen, die in de ZuidWester wonen, de klanten graag bedienen. Ab Bouman: “De klanten kunnen in een rustige en gezellige sfeer de streekproducten aanschaffen. Er is ook nog tijd voor klant en voor een gezellig praatje. Ik kan me zeker voorstellen, dat veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen langs komen om te ervaren hoe het vroeger in Spijkenisse was.”

Lesbrief

Leen Riedijk en Leen Kok, twee vrijwilligers bij de Stichting winkel Mak zijn hard bezig om de winkel gereed te maken voor de opening. De woning erachter blijft vrijwel in de staat van zo’n 80 jaar geleden. In samenwerking met de gemeente en het streekarchief wordt een lesbrief ontwikkeld, waarin weer een deeltje van de rijke Spijkenisser geschiedenis beschreven wordt. Leerlingen van alle basisscholen krijgen deze lesbrief aangeboden. Als sluitstuk brengen ze een interessant bezoek aan de groentewinkel en vooral het woonhuisje van de gezusters erachter. Leen Riedijk: “Maar dat kan alleen in kleine groepjes natuurlijk, want de kamertje in de woning is zo klein, dat er hooguit een paar mensen in passen. In deze woning krijgen de kinderen een perfecte indruk van hoe middenstanders lang geleden in de oudste winkelstraat van Spijkenisse leefden.”

Openingstijden

Op donderdagmiddag van 1 uur tot ongeveer 8 uur gaat de winkel zeker open. Binnenkort ook op de vrijdagmiddag. Als de belangstelling erg groot is, zal de winkel in de toekomst wellicht vaker open gaan. Biologische producten van de zorgboerderij ‘Moed en Vertrouwen’ zijn op zaterdag op de weekmarkt te koop.
Plaats een reactie

Comment