Sep.09

‘Als ik later oud en rijk ben’ … (Deel 3)

Op 4 juli 2009 gebeurt het grote wonder. Zoals iedereen weet is er jaarlijks een bijzondere dag voor alle vaders; namelijk VADERDAG!

Mijn kinderen, altijd onder aanvoering van dochter Jolien, bedenken dan iets voor hun vader. De ene keer is het een nuttig gebruiksartikel, dan weer iets wat totaal overbodig is. Voor de eerder genoemde speciale dag hadden zij een heel bijzonder en geslaagd krijgsplan bedacht. Ik moet een stevige jas en handschoenen meenemen, een lange broek en mijn hoge wandelschoenen aantrekken en verder niet zeuren. Ik werd in de auto gezet en moest vanuit Spijkenisse in de richting Rotterdam meerijden. Het enige wat ik kon bedenken was: ‘Ik ga een parachute sprong maken’. Maar dat was duidelijk niet het geval. Ik werd gebracht naar het bedrijventerrein De Gadering in Hoogvliet, waar auto- en motorrijschool Clarien gevestigd is.

Brommertje

Ik moet eerst even iets uitleggen. Mijn oudste zoon Sander was al op jonge leeftijd door mijn droom, om ooit op een motor te rijden, in stilte aangestoken. Omdat ik vind dat autorijden bij de opvoeding hoort, had ik besloten alle kinderen voor een eenvoudige keuze te stellen: je krijgt een subsidie bij de aanschaf van een scooter, of je wacht en je je krijgt een aardige geldelijke steun bij het behalen van je autorijbewijs. Gelukkig hebben ook Jolien en Robin voor die laatste optie gekozen, dus brommers of scooters zijn er in ons gezin nooit geweest. Nou lieg ik toch wel een klein beetje want ik ben van mijn 16e tot zeker 30e de trotse eigenaar geweest van een echte Peugeot brommer. Een automaatje met goede vering, waarmee ik zeer regelmatig op topsnelheid (55 echte km) naar school en in de weekenden van Rotterdam naar Voorthuizen reed. Mijn ouders hadden daar ruim 42 jaar een sta-caravan. Maar ja, ik wilde eigenlijk een Zündapp, die vonden mijn ouders te gevaarlijk.

Al een motor

Goed! Sander had na zijn opleiding in de motorvoertuigen techniek een leuke baan en ging op eigen houtje bij Clarien lessen. Steve is een prima instructeur en Sander bleek er veel aanleg voor te hebben, dus had hij binnen de kortste keren zijn rijbewijs A. Hij kocht in Noordwijkerhout zijn eerste Honda CBR 600 RR, een rood scheurijzer. Die werd na een paar jaar ingeruild voor een Honda Blackbird een zwaarder zwart monster met 1100 cc. Hij is inmiddels aan zijn derde motor begonnen. Een witte Honda Hornet, met een uitlaat die een beetje veel herrie maakt.

Mooiste cadeau

Terug naar 2009. Pa wordt afgeleverd bij de rijschool met de mededeling:

“Je hebt er nu te vaak en te lang over gezeurd. Je gaat er dan ook maar op rijden!”
 Na wat uitleg stap ik achterop een lesmotor van Steve en rijden we naar het vrachtwagen parkeerterrein aan de rand van Spijkenisse, dat terrein ligt vlak achter de McDonald’s. Daar worden de beginselen nog eens even toegelicht. Voordat ik het weet, rijd ik met een vaartje van zeker 10 km p/u over de parkeerplaats. Ook een remproef wordt geoefend, ondertussen gaat de snelheid steeds meer omhoog. Al snel rijd ik met 50 km tussen al die geparkeerde vrachtwagens door. Veel te snel naar mijn zin is de les afgelopen en stap ik weer achterop om naar Hoogvliet terug gebracht te worden. Nog beduusd van de ervaring, rijden weer terug naar huis. Maar er staat wel één ding vast! Het was echt het mooiste vaderdag cadeau.
Plaats een reactie

Comment