Mar.06

Wandelen door de Beeldentuin in Heenvliet

Het was genieten in de beeldentuin in het verborgen paradijsje in Heenvliet. Je verwacht in het centrum van Heenvliet geen landgoed met een echte ruïne, daarom is het altijd even zoeken.

Nadat je de poort van het enorme landgoed van de familie Lamaison van den Berg gevonden hebt, wandel je al snel in een oase van groen en rust. Het was op zondag 1 juni 2014 prachtig weer, dus een waar genot om door dit paradijsje te wandelen en van de kunst te genieten. Op het landgoed staat ook de ruïne van het slot Ravesteyn. Om deze ruïne is een brede slotgracht. Het landgoed is privébezit van de familie en bestaat uit verschillende goed onderhouden landschappen. Er is een Engelse landschapstuin, een formele tuin, een loofgang, een vijvertuin, een paddenpoel, verschillende bospaden, diverse schapenweiden en een sterrenbos.

Saai 

Rond de pinksterdagen wordt ieder jaar in Heenvliet een beeldentuin georganiseerd door de Stichting Stede en Vrije Heerlykheyt. Gedurende slechts drie weken is de, perfect verzorgde, particuliere tuin geopend voor het publiek. De kunstenaars zijn door een speciale commissie uitgezocht. De kunstwerken, die in de buitenlucht beter tot hun recht komen, trokken de aandacht van het vooral, wat oudere, publiek. Ieder jaar mogen andere kunstenaars hun werk exposeren. Daardoor is de beeldentuin iedere keer weer totaal anders en valt er een grote variëteit aan kunstwerken te bewonderen. Al moet ik wel zeggen, dat dit jaar de kunstwerken heel erg ‚kleurloos’ waren. Slechts enkele bonte en veelkleurige werken stonden bij het water. De meeste gebruikte materialen: metaal, brons en steen waren nogal saai van kleur.

Ruïne

Het doel van de expositie is kunst van vele kunstenaars op een bijzondere manier te tonen en te verkopen. Die verkoop is nodig om de ruïne Ravesteyn in stand te houden. Het slot is door de Heer van Heenvliet rond 1250 gebouwd. In het rampjaar 1572 veroverden de watergeuzen op 1 april Den Briel. Daardoor verloor de Spaanse veldheer Alva zijn Bril, maar kort daarna staken diezelfde Geuzen het slot in brand. Het slot is nooit meer herbouwd en staat nu als een trotse, maar vervallen, ruïne midden in een prachtig landgoed. De ruïne is in 2004 voor een symbolisch bedrag van de gemeente Bernisse gekocht en wordt nu in stand gehouden door de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt.

 
Plaats een reactie

Comment